Sylwester Strużyna, Prezes Zarządu Bio Planet SA, w rozmowie z redaktorem naczelnym Telewizji Biznesowej, Tymoteuszem Nowakiem, omawia aspekty związane ze zdrową żywnością. Jak na dość mało optymistycznym rynku konsumenckim radzi sobie obecnie Bio Planet? Przekonamy się poniżej:
Zdrowa żywność okiem Sylwestra Strużyny
Sylwester Strużyna wyjaśnił, że “w sklepach, na specjalnych półkach ze zdrową żywnością możemy mieć certyfikowaną żywność ekologiczną, żywność bezglutenową oraz żywność wegańską. Samo pojęcie “zdrowa żywność” jest jednak formalnie zakazane, gdyż każda żywność sprzedawana w sklepie musi być zdrowa”.
Warto przy tym dodać, że certyfikowana żywność ekologiczna stanowi około 1% żywności sprzedawanej w Polsce.
Żywność ekologiczna z perspektywy prezesa Bio Planet
Sylwester Strużyna wytłumaczył, że “żywność ekologiczna to żywność produkowana według specjalnych zasad. W żywności ekologicznej przede wszystkim zabronione jest stosowanie pestycydów – to podstawowa różnica między nią a żywnością konwencjonalną”.
Ponadto, w żywności ekologicznej zabrania się wielu dodatków, które są powszechnie stosowane w żywności konwencjonalnej. Najistotniejsza w żywności ekologicznej jest zatem metoda jej wytworzenia oraz fakt, że nie może ona zawierać wielu składników.
Sylwester Strużyna o sytuacji branży spożywczej
Sylwester Strużyna oznajmił, że “z punktu widzenia producentów dostarczających żywność do sklepów bardzo pozytywny był 2020 rok, kiedy to restauracje i stołówki były zamknięte, a ponadto nie można było wyjeżdżać na wakacje oraz organizować eventów”.
Wszyscy Polacy musieli wtedy bowiem kupować żywność w sklepach, co spowodowało bardzo duży wzrost sprzedaży. Kolejne lata były zaś znacznie trudniejsze, a wysoka inflacja oraz wysokie stopy procentowe zaburzyły optymizm konsumentów. Co gorsza, optymizm ten wciąż jest niewystarczający.
Mnóstwo mniej zamożnych, posiadających kredyty konsumentów nadal boi się konsumować, ponieważ płaci o wiele wyższe raty kredytowe i nie widzi jasnej perspektywy, że stopy procentowe zostaną obniżone.
Jeżeli stopy procentowe zaczną być obniżane, a wojna na Ukrainie się zakończy, to według prezesa Bio Planet optymizm konsumentów wyraźnie wzrośnie, a sytuacja producentów dostarczających żywność znacznie poprawi się.
Marnowanie żywności okiem prezesa Bio Planet
Sylwester Strużyna wskazał, że “jeśli zmniejszymy poziom marnotrawstwa jedzenia, to będziemy w stanie kupować żywność znacznie lepszej jakości. Mnóstwo wyliczeń mówi, że rolnictwo mogłoby być znacznie bardziej przyjazne środowisku oraz wystarczające dla całego świata, gdyby ludzkość marnowała mniej jedzenia”.
Kondycja Bio Planet z perspektywy Sylwestra Strużyny
Sylwester Strużyna oświadczył, że “Bio Planet w ostatnich latach rozwija się dość szybko, spółka jest zdecydowanie liderem rynku bio, w pierwszych 9 miesiącach bieżącego roku jej przychody wyniosły 204 miliony złotych. To o 9% więcej niż w analogicznym okresie rok wcześniej”.
Prezes Bio Planet zaznaczył, że “cały rynek bio w Polsce możemy podzielić na trzy segmenty. Największym z nich są specjalistyczne i internetowe sklepy z żywnością ekologiczną. Drugim segmentem, minimalnie mniejszym, jest handel nowoczesny – czyli sieci sklepów ogólnospożywczych. Najmniejszym segmentem jest zaś handel bezpośredni pomiędzy rolnikami a konsumentami, odbywający się na bazarach lub na samych gospodarstwach”.
Bio Planet zaopatruje się na całym świecie. Spółka kupuje mnóstwo produktów od organizacji rolniczych i wiele z nich konfekcjonuje w Polsce, a następnie dostarcza do sklepów. Firma sprzedaje około 33% swoich produktów pod własną marką. 66% stanowią zaś produkty dystrybuowane.
Bio Planet stara się w pełni kompleksowo zaopatrywać duży sklep specjalistyczny z żywnością ekologiczną, dlatego spółka w ofercie posiada aż 7000 produktów i dodatkowo posiłkuje się dostawcami oferującymi ekologiczne produkty gotowe.
Prezes Bio Planet o konsolidacji rynku
Sylwester Strużyna podkreślił, że “pod koniec 2022 roku Bio Planet dokonało konsolidacji rynku. Pozwoliło to spółce istotnie zwiększyć przychody w latach 2023-2024. Dzięki dokonanej konsolidacji Bio Planet zyskało wiele atrakcyjnych produktów w bardzo atrakcyjnych cenach oraz ciekawych dostawców”.
Spółka jest zatem bardzo zadowolona z konsolidacji rynku, choć spłacanie tych inwestycji zajmie dość długi czas – firma musi tego dokonać do stycznia 2026 roku. Bio Planet widzi również mnóstwo szans, jeśli chodzi o eksport. Żywność ekologiczna bardzo dynamicznie rozwija się bowiem w krajach azjatyckich.
Już dziś spółka sprzedaje swoją żywność ekologiczną w takich krajach, jak Katar, Wietnam, Hongkong, Grecja czy Rumunia. Należy jednak zaznaczyć, że choć na ogół Bio Planet bardzo pomaga mocna złotówka, to ogranicza ona eksport. Niemniej jednak, spółka aktywnie poszukuje dalszych kontaktów i zamierza rozwijać działalność eksportową.
Lepsze odżywianie okiem Sylwestra Strużyny
Sylwester Strużyna stwierdził, że “podstawą lepszego odżywiania jest zrozumienie na czym polega certyfikowana żywność ekologiczna i czym się ona różni od żywności konwencjonalnej. Kluczem do sukcesu jest zatem edukowanie społeczeństwa, gdyż pomoże ona w zwiększeniu konsumpcji dobrej żywności”.