Golf – znudzone grupy bogatych emerytów przemieszczające się niespiesznie po zielonym trawniku? Nic bardziej mylnego. To ekscytujący i wymagający sport, który łączy ludzi różnych pokoleń i profesji, uczy strategii, panowania nad emocjami, pokory i relacji ze sobą i innymi. Pomaga w biznesie i otwiera wiele możliwości inwestycyjnych.
Część pola golfowego z krótko przyciętą trawą to fairway. Czasem jest to fairway to heaven, a czasem “Fairway to Hell”. Ważne, jak sobie radzimy z różnymi wydarzeniami po drodze. Tak jak w życiu.
W trzecim odcinku emitowanego na antenie Telewizji Biznesowej programu “Fairway to Hell”, Robert Moreń, redaktor Telewizji Biznesowej, rozmawia z Karolem Okrasą – kucharzem z zawodu i z zamiłowania. Oto, czego się dowiedzieliśmy:
Karol Okrasa o swojej chorej ambicji w rywalizacji z samym sobą
Karol Okrasa ujawnił, że chorobliwie nie lubi przegrywać z samym sobą, dlatego praktycznie nigdy nie robi nic na pół gwizdka – z tego powodu ciągle ze sobą rywalizuje i wymaga od siebie coraz więcej.
Karol Okrasa wyjaśnił również, że w golfa gra przede wszystkim sam ze sobą. Po każdej rundzie analizuje, co mógł zrobić lepiej, próbuje sobie wyjaśnić dlaczego popełnił dane błędy, podchodzi do tego ambitnie.
Jak Karol Okrasa gra w golfa?
Karol Okrasa zawsze w grze w golfa podejmuje jak największe ryzyko, nigdy nie decyduje się na bezpieczne zagrania. Według niego wynika to z faktu, że gra dopiero 2 lata w golfa, brakuje mu doświadczenia by odpowiednio zarządzać polem.
W jakim wieku można rozpocząć naukę gry w golfa?
Zdaniem Karola Okrasy nigdy nie jest za późno, aby zacząć grę w golfa – to sport dla ludzi w absolutnie każdym wieku. Natomiast, gdy już zaczniemy, to bardzo trudno będzie nam przestać, golf jest niesamowicie wciągający.
Jak można porównać kuchnię do gry w golfa?
Karol Okrasa podkreślił, że najważniejszymi cechami dobrego kucharza są pamięć i dyscyplina. Co ciekawe, te same dwie cechy są kluczowe w grze w golfa.
Co wyróżnia Karola Okrasę w kulinarnym świecie?
Karol Okrasa stwierdził, że “w gotowaniu, tak jak w sztuce, wszystko zostało już wymyślone. Różnice robią zaś niuanse”. Takim charakterystycznym detalem dla Karola Okrasy jest wędzenie za pomocą siana.
Czym golf przyciąga nowych graczy?
Według Karola Okrasy, najbardziej przyciągający w golfie jest fakt, że na polu za każdym razem gra się inaczej, nie da się w pełni przewidzieć, co się może wydarzyć, sytuacja ciągle się zmienia.
Co jest najtrudniejsze w gotowaniu?
Karol Okrasa oświadczył, że “najtrudniejsze w kuchni jest zarządzanie swoimi emocjami i koncentrowanie się na samym smaku. Dziś wielu kucharzy za bardzo koncentruje się na aspekcie wizualnym dania, na wyglądzie potrawy”.
Czym charakteryzuje się kuchnia polska?
Zdaniem Karola Okrasy “polska kuchnia jest bardzo atrakcyjna, gdyż wyróżnia się ona w swojej autentyczności i opiera się o dobre produkty lokalne. Ponadto, dania polskiej kuchni są na tyle unikalne, że byłyby w stanie zawojować świat swoją oryginalnością”.
Kiedy polska kuchnia stanie się bardziej popularna na świecie?
Karol Okrasa uważa, iż “problemem jest to, że Polacy w ostatnich dekadach sami nie wierzyli w rodzimą kuchnię i odchodzili od niej. Od kilku lat się to na szczęście zmienia. Fascynacja regionalną polską kuchnią wydaje się być na krzywej wznoszącej”. Co więcej, Karol Okrasa wierzy, że ten trend się dopiero rozwija.
Ile można zarobić na restauracji w Polsce?
Karol Okrasa przyznał, że “biznes gastronomiczny w Polsce jest bardzo ciężki. Większość restauratorów twierdzi nawet, że to sport dla ambitnych i pasjonatów”.
Co Karol Okrasa planuje robić za 10 lat?
Za 10 lat Karol Okrasa przede wszystkim chciałby móc gotować, a nie musieć, aby gotowanie nadal sprawiało mu przyjemność. Karol Okrasa chciałby również więcej grać w golfa i mieć niższy handicap.
W co inwestuje Karol Okrasa?
Karol Okrasa nie inwestuje samodzielnie – tym się zajmuje jego żona. Inwestowanie nie sprawia mu bowiem przyjemności.
Czego może nauczyć nas golf?
Karol Okrasa zaznaczył, że golf przede wszystkim uczy pokory, uzyskiwania wewnętrznego spokoju, zarządzania głową, stresem i emocjami. Co ciekawe, pod tym względem golf jest podobny do pracy szefa kuchni.
Czy to prawda, że ryba psuje się od głowy?
Karol Okrasa wytłumaczył, że wypatroszona ryba faktycznie psuje się od głowy, ponieważ to właśnie w oczach i skrzelach znajduje się mnóstwo bakterii, które odpowiadają za zepsucie. Jeżeli jednak ryba nie jest wypatroszona, to wnętrzności psują się równie szybko.